Błonnik pokarmowy (dietery fiber), inaczej zwany włóknem pokarmowym, to grupa związków chemicznych, które wchodzą w skład ścian komórkowych roślin. Są to substancje, które nie są trawione przez enzymy układu pokarmowego człowieka, jedynie częściowo fermentowane przez bakterie znajdujące się w okrężnicy. Spożywanie tego składnika przez osoby dorosłe w Polsce jest bardzo niskie, co wynika najczęściej ze źle zbilansowanej diety. Również mniejszy udział błonnika pokarmowego w diecie jest spowodowane tym, że wzrasta ilość produktów wysokoprzetworzonych i wysokooczyszczonych. Według Światowej Organizacji Zdrowia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczanie powyżej 25 g błonnika pokarmowego dziennie.
Głównym źródłem błonnika pokarmowego w diecie są produkty zbożowe o niskim stopniu oczyszczenia, warzywa i owoce. Błonnik pokarmowy ma różnorodną i bardzo skomplikowaną budowę. Zawiera w swoim składzie wiele elementów, posiadających różne właściwości chemiczne, fizyczne i działanie fizjologiczne na organizm człowieka. Składniki błonnika pokarmowego dzieli się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Bardzo ważne jest dostarczanie do organizmu wszystkich składników włókna pokarmowego.
Stosując dietę bogatą w błonnik pokarmowy należy koniecznie zwiększyć ilość przyjmowanych płynów !!!
Warto też uważać na nadmierne spożycie błonnika pokarmowego, ponieważ może doprowadzić do niedoboru niektórych składników pokarmowych. Spożycie włókna pokarmowego w dużych ilościach może ograniczyć przyswajanie żelaza, magnezu, wapnia, cynku, miedzi a także wykorzystywanie przez organizm witaminy A, D i witamin z grupy B. Również należy zwrócić uwagę na stosowane leki, ponieważ błonnik może zaburzyć ich wchłanianie. Nie zalecana dieta bogatoresztkowa w przypadku występowania: choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanów zapalnych żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, stanów pooperacyjnych przewodu pokarmowego, nieżytu układu pokarmowego, chorób zakaźnych, niedoborów składników mineralnych i białka.