Dlaczego warto jeść awokado?

Właściwości prozdrowotne awokado:

  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • wspomaga pracę układu nerwowegoh
  • chroni przed rozwojem nowotworów
  • opóźnia proces starzenia
  • pomaga w zapobieganiu i zwalczaniu nadmiernej masy ciała
  • podwyższa poziom energii
  • wspomaga pracę mózgu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • obniża stężenie cholesterolu we krwi
  • poprawia wzrok

Wartości odżywcze awokado:

Awokado jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest też jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości jednego z potężnych antyoksydantów - glutationu. Awokado to ważne źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia, fosforu, fitosteroli a także błonnika pokarmowego. Również zawiera dużo cennych witamin, takich jak: A, B1, B2, B3, B6, B7 C, E i K.

Składnik Zawartość w 100g
Energia 166 kcal
Białko 2 g
Tłuszcze 15,3 g
Węglowodany 7,4 g
Błonnik 3,3 g
Tłuszcze nasycone 1,8 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 11,5 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,3 g
Wapń 11 mg
Magnez 39 mg
Fosfor 41 mg
Żelazo 1 mg
Selen 0,4 mg
Tiamina (Wit. B1) 0,1 mg
Ryboflawina (Wit. B2) 0,12 mg
Niacyna (Wit. B3) 1,9 mg
Kwas pantotenowy (Wit. B5) 1,389 mg
Pirydoksyna (Wit. B6) 0,29 mg
Biotyna (Wit. B7) 10 µg
Kwas foliowy (Wit. B9) 81 µg
Witamina A 7 mg
Witamina C 8 mg
Witamina E 1,3 mg
Witamina K 21 µg

Czy wiecie o tym, że pestkę z awokado też można jeść?

Pestka znajdująca się w awokado posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje proces starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga leczyć stany zapalne, zwalczać wirusy i bakterie. Bogata jest w aminokwasy, błonnik i kwas foliowy, a te substancje niezbędne są w profilaktyce wielu chorób.

Dodatkowo w składzie pestki z awokado znajdują się takie pierwiastki jak wapń, magnez, luteina i potas. Również badania naukowe potwierdzają, że pestki z awokado posiadają właściwości rozkurczające, dzięki czemu w naturalny sposób łagodzą one bóle menstruacyjne.

Żeby spożyć pestkę należy ją wysuszyć. Następnie należy rozbić ją tłuczkiem i zmielić w młynku do kawy bądź blenderze. Zmieloną pestkę warto dodawać do koktajli, zup, jogurtów, czy też posypywać nią kanapki.



Ciekawostki:

1) Z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition" wynika, że dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia absorpcję karotenoidów oraz ich przekształcenie w aktywną formę witaminy A.

2) Aby przyśpieszyć dojrzewanie awokado wystarczy włożyć go do papierowej torby z dojrzałym jabłkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej.