Awokado jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest też jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości jednego z potężnych antyoksydantów - glutationu. Awokado to ważne źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia, fosforu, fitosteroli a także błonnika pokarmowego. Również zawiera dużo cennych witamin, takich jak: A, B1, B2, B3, B6, B7 C, E i K.
Składnik | Zawartość w 100g |
---|---|
Energia | 166 kcal |
Białko | 2 g |
Tłuszcze | 15,3 g |
Węglowodany | 7,4 g |
Błonnik | 3,3 g |
Tłuszcze nasycone | 1,8 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 11,5 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,3 g |
Wapń | 11 mg |
Magnez | 39 mg |
Fosfor | 41 mg |
Żelazo | 1 mg |
Selen | 0,4 mg |
Tiamina (Wit. B1) | 0,1 mg |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,12 mg |
Niacyna (Wit. B3) | 1,9 mg |
Kwas pantotenowy (Wit. B5) | 1,389 mg |
Pirydoksyna (Wit. B6) | 0,29 mg |
Biotyna (Wit. B7) | 10 µg |
Kwas foliowy (Wit. B9) | 81 µg |
Witamina A | 7 mg |
Witamina C | 8 mg |
Witamina E | 1,3 mg |
Witamina K | 21 µg |
Pestka znajdująca się w awokado posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje proces starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga leczyć stany zapalne, zwalczać wirusy i bakterie. Bogata jest w aminokwasy, błonnik i kwas foliowy, a te substancje niezbędne są w profilaktyce wielu chorób.
Dodatkowo w składzie pestki z awokado znajdują się takie pierwiastki jak wapń, magnez, luteina i potas. Również badania naukowe potwierdzają, że pestki z awokado posiadają właściwości rozkurczające, dzięki czemu w naturalny sposób łagodzą one bóle menstruacyjne.
Żeby spożyć pestkę należy ją wysuszyć. Następnie należy rozbić ją tłuczkiem i zmielić w młynku do kawy bądź blenderze. Zmieloną pestkę warto dodawać do koktajli, zup, jogurtów, czy też posypywać nią kanapki.
1) Z badań opublikowanych w "Journal of Nutrition" wynika, że dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia absorpcję karotenoidów oraz ich przekształcenie w aktywną formę witaminy A.
2) Aby przyśpieszyć dojrzewanie awokado wystarczy włożyć go do papierowej torby z dojrzałym jabłkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej.