Zalecenia dietetyczne dla osób z nadciśnieniem tętniczym

Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem układu krążenia, które charakteryzuje się okresowo lub stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym skurczowym do/powyżej 140 mm Hg i rozkurczowym do/powyżej 90 mm Hg.

Nadciśnienie tętnicze występuję u 32% dorosłych Polaków. Jest głównym czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych, które według WHO są najczęstszą przyczyną zgonów na całym świecie.

Klasyfikacja ciśnienia tętniczego u osób dorosłych

<
Kategoria Skurczowe (mm Hg) Roskurczowe (mm Hg)
Optymalne < 120 < 80
Prawidłowe 120-129 80-84
Wysokie prawidłowe 130-139 85-89
Nadciśnienie tętnicze I stopnia 140-159 90-99
Nadciśnienie tętnicze II stopnia 160-179 100-109
Nadciśnienie tętnicze III stopnia >= 180 > 110
Izolowane skurczowe nadcisnienie tętnicze >= 140 < 90

Objawy nadcisnienia tętniczego:

  • Pulsujące bóle głowy
  • Zawroty głowy
  • Zaburzenia snu
  • Kołatanie serca
  • Szumy w uszach
  • Duszności
  • Zaburzenia widzenia
  • Nudności
  • Zmęczenie
  • Ból w klatce piersiowej
  • Drażliwość, niepokój
  • Krwawienie z nosa
Głównym elementem terapii nadciśnienia tętniczego jest modyfikacja stylu życia, w tym przede wszystkim nawyków żywieniowych.

Zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie ciśnienia tętniczego:

  • W przypadku nadwagi, pracuj nad osiągnięciem prawidłowego BMI (18.5-24.9).
  • Ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie. Sól można zastąpić innymi przyprawami, np.: czosnek, bazylia, pietruszka, koperek, majeranek, estragon, oregano. Pamiętaj, że duża ilość soli zawarta jest w żywności wysokoprzetworzonej, wędlinach, serach, pieczywie.
  • Unikaj jedzenia typu fast-food i słonych przekąsek ( chipsy, krakersy, paluszki, słone orzeszki).
  • Zrezygnuj z palenia tytoniu.
  • Ogranicz spożycie alkoholu.
  • Wprowadź systematyczną aktywność fizyczną ( co najmniej 30 min dynamicznego wysiłku o umiarkowanej intensywności w ciągu 5-7 dni w tygodniu.
  • Zwiększ spożycie warzyw i owoców, zwłaszcza bogatych w potas ( ziemniaki, pomidory, soja, fasola, groch, natka pietruszki, suszone morele, figi, rodzynki, banany, awokado).
  • Ogranicz spożycie kawy do maksymalnie 2 filiżanek dziennie i herbaty to 3 filiżanek.
  • Wypijaj min. 2 litra wody dziennie.
  • Zwiększ spożycie produktów zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, pieczywo z ziarnami, płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa i orzechy.
  • Spożywaj 2-3 porcji ryb morskich tygodniowo. Włącz do diety tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
  • Spożywaj 2-3 porcji niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie.
  • Unikaj sytuacji stresujących, zadbaj o wypoczynek i zdrowy sen.