Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem układu krążenia, które charakteryzuje się okresowo lub stale
podwyższonym ciśnieniem tętniczym skurczowym do/powyżej 140 mm Hg i rozkurczowym do/powyżej 90 mm Hg.
Nadciśnienie tętnicze występuję u 32% dorosłych Polaków. Jest głównym czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych,
które według WHO są najczęstszą przyczyną zgonów na całym świecie.
Klasyfikacja ciśnienia tętniczego u osób dorosłych
Kategoria |
Skurczowe (mm Hg) |
Roskurczowe (mm Hg) |
Optymalne |
< 120 |
< 80 |
Prawidłowe |
120-129 |
80-84 |
Wysokie prawidłowe |
130-139 |
85-89 |
<Nadciśnienie tętnicze I stopnia |
140-159 |
90-99 |
Nadciśnienie tętnicze II stopnia |
160-179 |
100-109 |
Nadciśnienie tętnicze III stopnia |
>= 180 |
> 110 |
Izolowane skurczowe nadcisnienie tętnicze |
>= 140 |
< 90 |
Objawy nadcisnienia tętniczego:
- Pulsujące bóle głowy
- Zawroty głowy
- Zaburzenia snu
- Kołatanie serca
- Szumy w uszach
- Duszności
- Zaburzenia widzenia
- Nudności
- Zmęczenie
- Ból w klatce piersiowej
- Drażliwość, niepokój
- Krwawienie z nosa
Głównym elementem terapii nadciśnienia tętniczego
jest modyfikacja stylu życia, w tym przede wszystkim nawyków żywieniowych.
Zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie ciśnienia tętniczego:
- W przypadku nadwagi, pracuj nad osiągnięciem prawidłowego BMI (18.5-24.9).
- Ogranicz spożycie soli do 5 g dziennie. Sól można zastąpić innymi przyprawami, np.: czosnek,
bazylia, pietruszka, koperek, majeranek, estragon, oregano. Pamiętaj, że duża ilość soli zawarta
jest w żywności wysokoprzetworzonej, wędlinach, serach, pieczywie.
- Unikaj jedzenia typu fast-food i słonych przekąsek ( chipsy, krakersy, paluszki, słone orzeszki).
- Zrezygnuj z palenia tytoniu.
- Ogranicz spożycie alkoholu.
- Wprowadź systematyczną aktywność fizyczną ( co najmniej 30 min dynamicznego wysiłku o umiarkowanej
intensywności w ciągu 5-7 dni w tygodniu.
- Zwiększ spożycie warzyw i owoców, zwłaszcza bogatych w potas ( ziemniaki, pomidory, soja, fasola,
groch, natka pietruszki, suszone morele, figi, rodzynki, banany, awokado).
- Ogranicz spożycie kawy do maksymalnie 2 filiżanek dziennie i herbaty to 3 filiżanek.
- Wypijaj min. 2 litry wody dziennie.
- Zwiększ spożycie produktów zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, pieczywo
z ziarnami, płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa i orzechy.
- Spożywaj 2-3 porcji ryb morskich tygodniowo. Włącz do diety tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek,
olej rzepakowy).
- Spożywaj 2-3 porcji niskotłuszczowych produktów mlecznych dziennie.
- Unikaj sytuacji stresujących, zadbaj o wypoczynek i zdrowy sen.