Żelazo – czym grozi niedobór?

Żelazo jest bardzo ważnym mikroelementem w diecie każdego człowieka. Około 75% żelaza znajduje się w ludzkim organizmie (w hemoglobinie, mioglobinie, transferrynie i enzymach). Rola żelaza w organizmie związana jest przede wszystkim z transportem i magazynowaniem tlenu oraz procesami oddychania tkankowego. Ponadto, uczestniczy ono w: transporcie elektronów, metabolizmie cholesterolu, desaturacji kwasów tłuszczowych, rozkładzie nadtlenku wodoru, jodowaniu tyrozyny, detoksykacji związków obcych w wątrobie, syntezie DNA, prostaglandyn, katabolizmie tryptofanu oraz w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Niedostateczne spożycie żelaza wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii. Na jego niedobór są narażone dzieci, młodzież, kobiety w okresie rozrodczym i w ciąży, osoby starsze, osoby aktywnie fizycznie oraz stosujące dietę wegetariańską lub wegańską. Poważne niedobory żelaza wynikają na ogół z: obfitego krwawienia, przewlekłych stanów zapalnych, poważnych infekcji, chorób nowotworowych, niedoboru transfferyny.


Objawy wynikające z niedoboru żelaza:

  • Bladość skóry, warg;
  • Osłabienie umysłowe;
  • Utrudnione zapamiętywanie
  • Osłabienie mięśni;
  • Łamliwość włosów i paznokci;
  • Palpitacja serca;
  • Szybkie męczenie się;
  • Bóle głowy;
  • U dzieci słabszy rozwój psychiczny;
  • Bezsenność;
  • Zmniejszona odporność organizmu;
  • Osteoporoza;
  • Ograniczony wzrost.




Zapotrzebowanie na żelazo zgodnie z normami ustalonymi przez IŻŻ:

Grupa/wiek Zapotrzebowanie
(mg/dobę)
Niemowlęta( 7-11 m.ż.) 11 mg
Dzieci (1-3 lat) 7 mg
Dzieci (4-12 lat) 10 mg
Chłopcy (13-18 lat) 12 mg
Dziewczęta (13-18 lat) 15 mg
Mężczyźni 10 mg
Kobiety (19-50 lat) 18 mg
Kobiety (>51 lat) 10 mg
Kobiety w ciąży 27 mg
Kobiety karmiące 10 mg


Żelazo w żywności

Mimo, że występuje w wielu produktach spożywczych, jego przyswajalność wynosi jedynie 10-15%. W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe i trudniej wchłaniane żelazo niehemowe. Do czynników zwiększających bioprzyswajalność żelaza niehemowego zalicza się: witaminę C, niskie pH soku żąłądkowego i kerotenoidy. Natomiast zmniejszają przyswajalność żelaza produkty będące źródłem fitynianów, taniny (występującej w kawie i herbacie) oraz produkty zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego.


Źródła żelaza hemowego:

  • Podroby (wątróbka, nerki, serce);
  • Mięso czerwone;
  • Przetwory mięsne z krwią;
  • Ryby;
  • Drób.

Źródła żelaza niehemowego:

  • Żółtka jaj;
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe( kaszę gruboziarniste, chleb z pełnego przemiału, otręby pszenne, ryżowe);
  • Warzywa zielone (szpinak, natka pietruszki, szczaw, szczypior);
  • Boćwina, buraki, brukselka;
  • Nasiona roślin strączkowych;
  • Suszone owoce, orzechy, pestki.