Żelazo jest bardzo ważnym mikroelementem w diecie każdego człowieka. Około 75% żelaza znajduje się w ludzkim organizmie (w hemoglobinie, mioglobinie, transferrynie i enzymach). Rola żelaza w organizmie związana jest przede wszystkim z transportem i magazynowaniem tlenu oraz procesami oddychania tkankowego. Ponadto, uczestniczy ono w: transporcie elektronów, metabolizmie cholesterolu, desaturacji kwasów tłuszczowych, rozkładzie nadtlenku wodoru, jodowaniu tyrozyny, detoksykacji związków obcych w wątrobie, syntezie DNA, prostaglandyn, katabolizmie tryptofanu oraz w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Niedostateczne spożycie żelaza wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii. Na jego niedobór są narażone dzieci, młodzież, kobiety w okresie rozrodczym i w ciąży, osoby starsze, osoby aktywnie fizycznie oraz stosujące dietę wegetariańską lub wegańską. Poważne niedobory żelaza wynikają na ogół z: obfitego krwawienia, przewlekłych stanów zapalnych, poważnych infekcji, chorób nowotworowych, niedoboru transfferyny.
Grupa/wiek | Zapotrzebowanie (mg/dobę) |
---|---|
Niemowlęta( 7-11 m.ż.) | 11 mg |
Dzieci (1-3 lat) | 7 mg |
Dzieci (4-12 lat) | 10 mg |
Chłopcy (13-18 lat) | 12 mg |
Dziewczęta (13-18 lat) | 15 mg |
Mężczyźni | 10 mg |
Kobiety (19-50 lat) | 18 mg |
Kobiety (>51 lat) | 10 mg |
Kobiety w ciąży | 27 mg |
Kobiety karmiące | 10 mg |
Mimo, że występuje w wielu produktach spożywczych, jego przyswajalność wynosi jedynie 10-15%. W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe i trudniej wchłaniane żelazo niehemowe. Do czynników zwiększających bioprzyswajalność żelaza niehemowego zalicza się: witaminę C, niskie pH soku żąłądkowego i kerotenoidy. Natomiast zmniejszają przyswajalność żelaza produkty będące źródłem fitynianów, taniny (występującej w kawie i herbacie) oraz produkty zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego.