Żywność wspomagająca pracę mózgu

Mózg jest jednym z najważniejszych organów w naszym ciele, odpowiada za regulację procesów układu nerwowego i zużywa aż do 25% energii dostarczanej do organizmu. Bardzo ważne znaczenie dla efektywnego funkcjonowania mózgu ma jakość żywienia. Dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości energii i składników odżywczych wpływa na poprawę myślenia, koncentracji, pamięci i wykorzystywanie informacji. Co więc trzeba jeść, żeby poprawić pracę mózgu?

Węglowodany złożone

Źródłem energii dla mózgu jest glukoza, którą organizm może pozyskiwać z węglowodanów. Najlepszym wyborem są węglowodany złożone, ponieważ będą stopniowo i przez dłuższy czas dostarczać energię niezbędną dla pracy mózgu. Znajdziemy je w takich produktach jak: pieczywo i makarony pełnoziarniste, otręby owsiane, ryż brązowy, kasze, rośliny strączkowe (soja, soczewica, groch, ciecierzyca, fasola).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Pokarmy bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają ukrwienie mózgu, a także poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji. Najważniejszym ich źródłem są: tłuste ryby (łosoś, sardynki, śledzie, tuńczyk, makrela), owoce morza, oleje roślinne, orzechy włoskie, jaja i nasiona siemienia lnianego.

Aminokwasy

Dla prawidłowego funkcjonowania mózgu niezbędne są aminokwasy, występujące w białku. Aminokwasy biorą udział w produkowaniu neuroprzekaźników, które odpowiadają za przekazywanie sygnałów nerwowych. Doskonałym źródłem aminokwasów jest chude mięso, chude ryby, produkty mleczne.

Lecytyna

Jest podstawowym składnikiem błon komórkowych mózgowych i włókien nerwowych. Odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych, wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Lecytyna występuje w soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy, żółtkach jaj.

Witaminy

Duży wpływ na pracę mózgu i tworzenie neuroprzekaźników mają witaminy z grupy B (B1, B3, B4, B6, B9, B12). Źródłem witamin z grupy B są: rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy, mleko, jogurt naturalny, wątróbka, wołowina, jajka i szpinak.

Witamina D wspomaga prawidłowe działanie komórek układu nerwowego. Syntezowana jest w skórze pod wpływem słońca. Również zawarta jest w tranie, rybach, margarynach, żółtkach jaj i serach.

Witaminy A, E i C są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiegają negatywnym skutkom spowodowanym produkcją wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym w komórkach mózgu. Witaminę A znajdziemy w: produktach mlecznych, jajach, podrobach i rybach; Witaminę E w: tłuszczach roślinnych, produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach; Witaminę C w: aceroli, owocach jagodowych, owocach cytrusowych, w czerwonej papryce, natce pietruszki, warzywach kapustnych.

Składniki mineralne

Wspomagają pracę mózgu i biorą udział w wysyłaniu sygnałów do różnych narządów takie składniki mineralne jak: żelazo, cynk, potas, magnez i fosfor.

Żelazo bieży udział w transportowaniu tlenu, a także wpływa na zdolność myślenia i przyswajania wiedzy. Znajdziemy go w: orzechach, roślinach strączkowych, pestkach, warzywach liściastych i rodzynkach.

Cynk buduje komórki nerwowe i wzmacnia odporność. Występuje w: pestkach dyni, ostrygach, małżach, zarodkach pszennych, migdałach.

Potas poprawia natlenienie mózgu. Obecny w bananach, winogronach, morelach, pomidorach, ziemniakach. Magnez bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych i niezbędny jest w procesach wytwarzania energii. Znajdziemy go w: pełnoziarnistym pieczywie, roślinach strączkowych, orzechach, migdałach, suszonych owocach.

Fosfor jest ważnym składnikiem tkanki mózgowej i wpływa na zwiększenie inteligencji. Występuje w rybach, produktach zbożowych, produktach mlecznych i produktach mięsnych.

Żeby poprawić pracę mózgu warto też pamiętać o:

Odpowiednim nawodnieniu.

Woda umożliwia dostarczenie składników odżywczych do mózgu. Zbyt mała podaż płynów wpływa na występowanie problemów z pamięcią i koncentracją.

Unikaniu niezdrowej żywności.

Są to produkty wysokoprzetworzone, żywność typu fast food, niezdrowe przekąski, słodycze, alkohol, napoje energetyczne. Takie produkty osłabiają koncentrację, zdolność logicznego myślenia i przyczyniają się do obniżenia inteligencji.

Aktywności fizycznej.

Aktywność fizyczna wpływa na zdolność produkowania nowych neuronów, rozładowuje napięcie i chroni przed stresem.

Trenowaniu mózgu.

Warto uczyć się nowych rzeczy na pamięć, języków obcych, rozwiązywać łamigłówki, grać w gry logiczne, więcej czytać.