Bruschetta z pomidorami i oliwkami
Składniki
:
- 1 bułka grahamka - 90 g
- 2 pomidory - 340 g
- 7-8 szt czarnych oliwek
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5 g
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 180°C;
- Bułkę przekroić na pół, wydrążyć miąższ;
- Włóżyć bułkę na 5 min do rozgrzanego piekarnika;
- Pomidory naciąć lekko na górze na krzyż, wrzucić do wrzątku na 10s;
- Schłodzić pomidory w zimnej wodzie i obrać ze skórki;
- Usunąć gniazda nasienne, pozostałą część pokroić w kostkę;
- Pokroić drobno oliwki, czosnek i bazylię;
- Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku solą i pieprzem;
- Farsz rozłożyć na gorącej bułce.
Wartości odżywcze
- Energia - 386 kcal
- Białka - 11.1 g
- Tłuszcze - 10.5 g
- Węglowodany - 66.4 g
- Błonnik - 10.1 g