Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Przepis na: Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Składniki :

  • 1 bułka grahamka - 90 g
  • 2 pomidory - 340 g
  • 7-8 szt czarnych oliwek
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5 g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C;
  2. Bułkę przekroić na pół, wydrążyć miąższ;
  3. Włóżyć bułkę na 5 min do rozgrzanego piekarnika;
  4. Pomidory naciąć lekko na górze na krzyż, wrzucić do wrzątku na 10s;
  5. Schłodzić pomidory w zimnej wodzie i obrać ze skórki;
  6. Usunąć gniazda nasienne, pozostałą część pokroić w kostkę;
  7. Pokroić drobno oliwki, czosnek i bazylię;
  8. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku solą i pieprzem;
  9. Farsz rozłożyć na gorącej bułce.

Wartości odżywcze

  • Energia - 386 kcal
  • Białka - 11.1 g
  • Tłuszcze - 10.5 g
  • Węglowodany - 66.4 g
  • Błonnik - 10.1 g