Carpaccio z buraka
Składniki
:
- 1 duży burak - 110 g
- Ser feta - 50 g
- Orzechy włoskie - 15 g
- Pestki słonecznika - 7 g
- Rukola - 15 g
- Oliwa z oliwek - 10 g
- Sok z cytryny - 10 g
- Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraka ugotować, obrać i pokroić na cienkie plasterki i rozłożyć na talerzu;
- Posypać plasterki prażonymi orzechami i słonecznikiem;
- Następnie pokroic ser feta w drobną kostkę i rozłożyć na carpaccio;
- Kolejno rozłożyć umytą i osuszoną rukolę;
- Całość polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek;
- Carpaccio oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
- Energia - 418 kcal
- Białka - 12.8 g
- Tłuszcze - 33.4 g
- Węglowodany - 17.4 g
- Błonnik - 5.1 g