Carpaccio z buraka

Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 1 duży burak - 110 g
  • Ser feta - 50 g
  • Orzechy włoskie - 15 g
  • Pestki słonecznika - 7 g
  • Rukola - 15 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g
  • Sok z cytryny - 10 g
  • Pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraka ugotować, obrać i pokroić na cienkie plasterki;
  2. Plasterki buraka rozłożyć na płaskim talerzu;
  3. Posypać plasterki prażonymi orzechami i słonecznikiem;
  4. Następnie pokroic ser feta w drobną kostkę i rozłożyć na carpaccio;
  5. Kolejno rozłożyć umytą i osuszoną rukolę;
  6. Całość polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek;
  7. Carpaccio oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

  • Energia - 418 kcal
  • Białka - 12.8 g
  • Tłuszcze - 33.4 g
  • Węglowodany - 17.4 g
  • Błonnik - 5.1 g