Kolorowe szaszłyczki z kurczaka i warzyw

Przepis na: Kolorowe szaszłyczki z kurczaka i warzyw

Składniki (na 4 porcje) :

  • Pierś z kurczaka – 200 g
  • 1 mała papryka – 200 g
  • Pół cukinii – 300 g
  • 2 pieczarki – 40 g
  • 4 plastry cebuli czerwonej – 50 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czosnku mielonego i papryki w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy, oliwę i wymieszać.
  2. Pieczarki przekroić na pół, paprykę i cukinię pokroić na równe kawałki.
  3. Warzywa i kurczaka nabić na drewniane patyczki do szaszłyków o długości 20 cm.
  4. Grillować na patelni pod przykryciem przez około 10-15 min cały czas odwracając lub piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 20-25 min.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 113 kcal
  • Białka - 14.3 g
  • Tłuszcze - 2.1 g
  • Węglowodany - 7.7 g
  • Błonnik - 2.5 g