Kolorowe szaszłyczki z kurczaka i warzyw
Składniki
(na 4 porcje)
:
- Pierś z kurczaka – 200 g
- 1 mała papryka – 200 g
- Pół cukinii – 300 g
- 2 pieczarki – 40 g
- 4 plastry cebuli czerwonej – 50 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml
- Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czosnku mielonego i papryki w proszku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy, oliwę i wymieszać.
- Pieczarki przekroić na pół, paprykę i cukinię pokroić na równe kawałki.
- Warzywa i kurczaka nabić na drewniane patyczki do szaszłyków o długości 20 cm.
- Grillować na patelni pod przykryciem przez około 10-15 min cały czas odwracając lub piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 20-25 min.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 113 kcal
- Białka - 14.3 g
- Tłuszcze - 2.1 g
- Węglowodany - 7.7 g
- Błonnik - 2.5 g