Zupa krem z brokułów i ziemniaków

Krem z brokułów i ziemniaków

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 mały brokuł - 500 g
  • 0.5 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki - 150 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżki masła klarowanego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego garnka wrzucić masło klarowane;
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez 5 min;
  3. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek;
  4. Wlać bulion do garnka z cebulą i czosnkiem;
  5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki;
  6. Brokuł rozdzielić na różyczki i wrzucić do garnka;
  7. Gotować do miękkości warzyw;
  8. Doprawić solą i pieprzem;
  9. Zupę zmiksować przy pomocy blendera.

Wartości odżywcze (1 porcja)

  • Energia - 150 kcal
  • Białka - 6.6 g
  • Tłuszcze - 4.2 g
  • Węglowodany - 25.5 g
  • Błonnik - 6.1 g