Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki (na 4 porcje):

  • Dynia (najlepiej Hokkaido) - 1 kg
  • Ziemniaki - 2 szt (150g)
  • Marchewka - 1szt (45 g)
  • Cebula(mała) - 1szt (90 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Bulion - 1 l
  • Maslo klarowane - pół łyżki (10 g)
  • Mleczko kokosowe - 100 g
  • Imbir mielony - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Sól + pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynie przekroić, usunąć nasiona i pokroić w kostkę;
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę;
  3. W garnku na maślę zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek;
  4. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki i marchewkę;
  5. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw;
  6. Zmiksować zupę blenderem na krem, dodając przyprawy i mleczko kokosowe.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 174 kcal
  • Białka - 4.2 g
  • Tłuszcze - 7.4 g
  • Węglowodany - 26.6 g
  • Błonnik - 3.2 g