Kurczak po grecku z ryżem

Przepis na: Kurczak po grecku z ryżem

Składniki (na 2 porcje) :

  • 300 g piersi z kurczaka
  • ryż biały - 120 g
  • 1 duża lub 2 małe marchewki – 60 g
  • pół cebuli – 60 g
  • por - 50 g
  • papryka czerwona – 100 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 30 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego – 8 g
  • ¼ szklanki wody lub bulionu – 60 ml
  • 2 ząbki czosnku – 10 g
  • 1 łyżka koperku – 8 g
  • 1 łyżka natki pietruszki – 8 g
  • 1 szczypta erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokroić na plasterki, lekko posypać solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę, paprykę, por i czosnek pokroić w kostkę
  4. Rozgrzać masło klarowane na patelni i wrzucić wszystkie warzywa.
  5. Smażyć, cały czas mieszając przez 5 min.
  6. Wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, słodzik i paprykę słodką. Wszystko wymieszać i dusić pod przykrywką przez 15 min.
  7. Dodać zgrillowanego kurczaka, natkę, koperek i dusić przez kolejne 5 min.
  8. Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 508 kcal
  • Białka - 40.4 g
  • Tłuszcze - 8.7 g
  • Węglowodany - 64.7 g
  • Błonnik - 4 g