Makaron pełnoziarnisty z sosem meksykańskim

Przepis na: Makaron pełnoziarnisty z sosem meksykańskim

Składniki (na 4 porcje) :

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • pół papryki żółtej lub czerwonej – 100 g
  • 1 cebula – 120 g
  • 3 ząbki czosnku – 15 g
  • 5 łyżek fasoli czerwonej z puszki – 100 g
  • 3 łyżki kukurydzy – 45 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych – 240 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 30 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego – 8 g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, erytrytol, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Dodać mielone mięso z indyka i smażyć przez 8-10 minut.
  4. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i przyprawy, dusić kolejne 5 minut.
  5. Na koniec dodać odsączona fasolę i kukurydzę i dusić przez 2 min.
  6. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 415 kcal
  • Białka - 30.7 g
  • Tłuszcze - 11.9 g
  • Węglowodany - 55.2 g
  • Błonnik - 9 g