Makaron pełnoziarnisty z sosem meksykańskim
Składniki
(na 4 porcje)
:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- pół papryki żółtej lub czerwonej – 100 g
- 1 cebula – 120 g
- 3 ząbki czosnku – 15 g
- 5 łyżek fasoli czerwonej z puszki – 100 g
- 3 łyżki kukurydzy – 45 g
- 1 puszka pomidorów krojonych – 240 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 30 g
- 1 łyżeczka masła klarowanego – 8 g
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, erytrytol, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Dodać mielone mięso z indyka i smażyć przez 8-10 minut.
- Dodać pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i przyprawy, dusić kolejne 5 minut.
- Na koniec dodać odsączona fasolę i kukurydzę i dusić przez 2 min.
- Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 415 kcal
- Białka - 30.7 g
- Tłuszcze - 11.9 g
- Węglowodany - 55.2 g
- Błonnik - 9 g