Marchewkowo-pomarańczowe naleśniki z twarogiem

Przepis na: Marchewkowe naleśniki z twarogiem

Składniki (na 2 porcje) :

  • 2 marchewki - 90 g
  • 100 ml mleka 2%
  • 2 jajka - 100 g
  • 3 łyzki mąki ziemniaczanej - 36 g
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej - 36 g
  • 50 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskany)
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy - 5 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego - 5 g
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - 40 g
  • 1 garść żurawiny suszonej - 30 g
  • 2 łyżki erytrytolu - 30 g
  • 1 mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierać, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera, dodać jajka i zblendować.
  2. Zblendowaną marchewkę z jajkiem przerzucić do miski.
  3. Dodać startą na drobnej tarcę skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy, mleko, mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i szczyptę erytrytolu. Wszystko wymieszać.
  4. Nagrzać patelnię i posmarować delikatnię masłem.
  5. Rozłożyć łyżką na rozgrzanej patelni cienką warstwę ciasta.
  6. Smażyć przez 2 min na lekkim ogniu.
  7. Odwrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1 min.
  8. Twaróg wymieszać z jogurtem, żurawiną i erytrytolem.
  9. Posmarować twarogiem placek i zrobić roladki.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 373.5 kcal
  • Białka - 26.5 g
  • Tłuszcze - 12.8 g
  • Węglowodany - 53.3 g
  • Błonnik - 5.3 g