Szybki kurczak curry z warzywami i ryżem
Składniki
(na 2 porcje)
:
- Pierś z kurczaka - 150 g
- Ryz biały - 100 g
- Papryka - 100 g
- Cukinia 1/4 - 150 g
- Kukurydza - 50 g
- Fasolka szparagowa - 140 g
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Curry - pół łyżki - 8 g
- Czosnek - 1 ząbek
- Sos sojowy - 1 łyżeczka - 5 ml
- Olej kokosowy - pół łyżki - 15 g
- Przyprawy: papryka ostra mielona, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać olej;
- Pokroić kurczaka na średnie kawałki i smażyć przez 2 min;
- Dodać pokrojoną paprykę i fasolę. Smażyć pod przykryciem mieszając przez 4 min;
- Dodać pokrojoną cukinie i posiekany czosnek. Smażyć przez 1 min;
- Dodać kukurydzę, mleczko i przyprawy;
- Wszystko dusic pod przykrywką przez 5 min;
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 539 kcal
- Białka - 26.5 g
- Tłuszcze - 22.8 g
- Węglowodany - 59.5 g
- Błonnik - 8.1 g