Szybki kurczak curry z warzywami i ryżem

Szybki kurczak curry z warzywami i ryżem

Składniki (2 porcje):

  • Pierś z kurczaka - 150 g
  • Ryz biały - 100 g
  • Papryka - 100 g
  • Cukinia 1/4 - 150 g
  • Kukurydza - 50 g
  • Fasolka szparagowa - 140 g
  • Mleczko kokosowe - 100 ml
  • Curry - pół łyżki - 8 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka - 5 ml
  • Olej kokosowy - pół łyżki - 15 g
  • Papryka ostra mielona - 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać olej;
  2. Pokroić kurczaka na średnie kawałki i smażyć przez 2 min;
  3. Dodać pokrojoną paprykę i fasolę. Smażyć pod przykryciem mieszając przez 4 min;
  4. Dodać pokrojoną cukinie i posiekany czosnek. Smażyć przez 1 min;
  5. Dodać kukurydzę, mleczko i przyprawy;
  6. Wszystko dusic pod przykrywką przez 5 min;
  7. Podawać z ryzem.

Wartości odżywcze (1 porcja)

  • Energia - 539 kcal
  • Białka - 26.5 g
  • Tłuszcze - 22.8 g
  • Węglowodany - 59.5 g
  • Błonnik - 8.1 g