Tagliatelle z krewetkami

Przepis na: Tagliatelle z krewetkami

Składniki (na 2 porcje) :

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 250 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml wina białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć przez 10 s;
  3. Następnie dodać oczyszczone krewetki i smażyć mieszając przez 2 min;
  4. Wlać wino i smażyć kolejne 2 min;
  5. Dodać pokrojone pomidorki, sok z cytryny, natkę pietruszki i szczyptę pieprzu. Smażyć 1 min.
  6. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 472 kcal
  • Białka - 35.6 g
  • Tłuszcze - 10.4 g
  • Węglowodany - 59.5 g
  • Błonnik - 7.8 g