Tagliatelle z krewetkami
Składniki
(na 2 porcje)
:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
- 250 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml wina białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć przez 10 s;
- Następnie dodać oczyszczone krewetki i smażyć mieszając przez 2 min;
- Wlać wino i smażyć kolejne 2 min;
- Dodać pokrojone pomidorki, sok z cytryny, natkę pietruszki i szczyptę pieprzu. Smażyć 1 min.
- Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 472 kcal
- Białka - 35.6 g
- Tłuszcze - 10.4 g
- Węglowodany - 59.5 g
- Błonnik - 7.8 g