Tatar
Składniki
(na 2 porcje)
:
- 200 g polędwicy wołowej
- 1 ogórek kiszony – 60 g
- pół cebuli – 60 g
- 7-8 pieczarek marynowanych - 40 g
- 1 żółtko jaja kurzego – 20 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek – 10 ml
- 1 łyżka wody – 10 ml
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wołowinę zmielić lub drobno posiekać nożem.
- Do zmielonej wołowiny dodać żółtko jaja, oliwę z oliwek, wodę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko.
- Cebulę, ogórek i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
- Z mięsa zrobić 2 duże kulki lub kilka małych.
- Obok mięsa ułożyć pokrojoną cebulę, ogórek i pieczarki.
- Wszystko można delikatnie posypać pieprzem.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 250 kcal
- Białka - 23.8 g
- Tłuszcze - 14.9 g
- Węglowodany - 4.4 g
- Błonnik - 0.9 g