Tatar

Przepis na: Tatar

Składniki (na 2 porcje) :

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 1 ogórek kiszony – 60 g
  • pół cebuli – 60 g
  • 7-8 pieczarek marynowanych - 40 g
  • 1 żółtko jaja kurzego – 20 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek – 10 ml
  • 1 łyżka wody – 10 ml
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę zmielić lub drobno posiekać nożem.
  2. Do zmielonej wołowiny dodać żółtko jaja, oliwę z oliwek, wodę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko.
  3. Cebulę, ogórek i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Z mięsa zrobić 2 duże kulki lub kilka małych.
  5. Obok mięsa ułożyć pokrojoną cebulę, ogórek i pieczarki.
  6. Wszystko można delikatnie posypać pieprzem.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 250 kcal
  • Białka - 23.8 g
  • Tłuszcze - 14.9 g
  • Węglowodany - 4.4 g
  • Błonnik - 0.9 g