Zapiekanka z twarogu i kaszy manny
Składniki
(na 4 porcje)
:
- Twaróg półtłusty - 250 g
- Mleko 2% - 240 ml (1 szklanka)
- Kasza manna - 170 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt
- Erytrytol - 50 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Maliny - 70 g (1 garść)
- Truskawki - 140 g (2 garście)
- Jagody - 50 g (1 garść)
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalać lekko ciepłym mlekiem i odstawić na 20 min;
- Dodać pozostałe składniki (oprócz owoców);
- Wszystko zblendować do jednolitej masy;
- Masę przełożyć do formy do pieczenia;
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C;
- Piec przez 40 min;
- Gotową zapiekankę udekorować owocami.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 324 kcal
- Białka - 21 g
- Tłuszcze - 7.3 g
- Węglowodany - 56.6 g
- Błonnik - 3.3 g