Zapiekanka z twarogu i kaszy manny

Zapiekanka z twarogu i kaszy manny

Składniki: (na 4 porcje)

  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Mleko 2% - 240 ml (1 szklanka)
  • Kasza manna - 170 g (1 szklanka)
  • Jajko - 2 szt
  • Erytrytol - 50 g
  • Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
  • Maliny - 70 g (1 garść)
  • Truskawki - 140 g (2 garści)
  • Jagody - 50 g (1 garść)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalać lekko ciepłym mlekiem i odstawić na 20 min;
  2. Dodać pozostałe składniki (oprócz owoców);
  3. Wszystko zblendować do jednolitej masy;
  4. Masę przełożyć do formy do pieczenia;
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C;
  6. Piec przez 40 min;
  7. Gotową zapiekankę udekorować owocami.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

  • Energia - 324 kcal
  • Białka - 21 g
  • Tłuszcze - 7.3 g
  • Węglowodany - 56.6 g
  • Błonnik - 3.3 g