Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże ziemniaki - 200 g
  • Mięso mielone z indyka - 150 g
  • Pół cebuli - 60 g
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego - 45 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego - 8 g
  • Ser mozzarella - 40 g
  • Bazylia suszona - 1 szczypta
  • Oregano suszone - 1 szczypta
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i wystudź;
  2. Przekrój na pół i wydrąż miąższ;
  3. Na maśle podsmaż cebulę;
  4. Dodaj mięso i wyciśnięty czosnek;
  5. Smaż przez 5 min;
  6. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy;
  7. Wszystko dusić pod przykrywką przez kolejne 5 min;
  8. Dodaj miąższ z ziemniaków;
  9. Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków;
  10. Posyp serem mozzarella;
  11. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 min.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 306 kcal
  • Białka - 22.2 g
  • Tłuszcze - 14.4 g
  • Węglowodany - 23.4 g
  • Błonnik - 3.3 g