Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże ziemniaki - 200 g
- Mięso mielone z indyka - 150 g
- Pół cebuli - 60 g
- 1 ząbek czosnku - 5 g
- 3 łyżki przecieru pomidorowego - 45 g
- 1 łyżeczka masła klarowanego - 8 g
- Ser mozzarella - 40 g
- Bazylia suszona - 1 szczypta
- Oregano suszone - 1 szczypta
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i wystudź;
- Przekrój na pół i wydrąż miąższ;
- Na maśle podsmaż cebulę;
- Dodaj mięso i wyciśnięty czosnek;
- Smaż przez 5 min;
- Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy;
- Wszystko dusić pod przykrywką przez kolejne 5 min;
- Dodaj miąższ z ziemniaków;
- Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków;
- Posyp serem mozzarella;
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 min.
Wartości odżywcze (w 1 porcji)
- Energia - 306 kcal
- Białka - 22.2 g
- Tłuszcze - 14.4 g
- Węglowodany - 23.4 g
- Błonnik - 3.3 g