Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Przepis na: Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki (na 2 porcje) :

  • 2 duże ziemniaki - 200 g
  • Mięso mielone z indyka - 150 g
  • Pół cebuli - 60 g
  • 1 ząbek czosnku - 5 g
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego - 45 g
  • 1 łyżeczka masła klarowanego - 8 g
  • Ser mozzarella - 40 g
  • Przyprawy: bazylia suszona, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować i wystudzić;
  2. Przekróić ziemniaki na pół i wydrążyć miąższ;
  3. Na maśle podsmażyć cebulę;
  4. Dodać mięso i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez 5 min;
  5. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy;
  6. Wszystko dusić pod przykrywką przez kolejne 5 min
  7. Dodać miąższ z ziemniaków i wymieszać z farszem;
  8. Farsz nałóżyć do wydrążonych ziemniaków;
  9. Posypać serem mozzarella;
  10. Włóżyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 15 min.

Wartości odżywcze (w 1 porcji)

  • Energia - 306 kcal
  • Białka - 22.2 g
  • Tłuszcze - 14.4 g
  • Węglowodany - 23.4 g
  • Błonnik - 3.3 g