Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Składniki
(na 2 porcje)
:
- 2 duże ziemniaki - 200 g
- Mięso mielone z indyka - 150 g
- Pół cebuli - 60 g
- 1 ząbek czosnku - 5 g
- 3 łyżki przecieru pomidorowego - 45 g
- 1 łyżeczka masła klarowanego - 8 g
- Ser mozzarella - 40 g
- Przyprawy: bazylia suszona, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować i wystudzić;
- Przekróić ziemniaki na pół i wydrążyć miąższ;
- Na maśle podsmażyć cebulę;
- Dodać mięso i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez 5 min;
- Dodać przecier pomidorowy i przyprawy;
- Wszystko dusić pod przykrywką przez kolejne 5 min
- Dodać miąższ z ziemniaków i wymieszać z farszem;
- Farsz nałóżyć do wydrążonych ziemniaków;
- Posypać serem mozzarella;
- Włóżyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 15 min.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 306 kcal
- Białka - 22.2 g
- Tłuszcze - 14.4 g
- Węglowodany - 23.4 g
- Błonnik - 3.3 g