Zupa krem z brokułów i ziemniaków
Składniki
(na 3 porcje)
:
- 1 mały brokuł - 500 g
- 0.5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki - 150 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżki masła klarowanego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego garnka wrzucić masło klarowane;
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez 5 min;
- Następnie dodać drobno pokrojony czosnek;
- Wlać bulion do garnka z cebulą i czosnkiem;
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki;
- Brokuł rozdzielić na różyczki i wrzucić do garnka;
- Gotować do miękkości warzyw;
- Doprawić solą i pieprzem;
- Zupę zmiksować przy pomocy blendera.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 150 kcal
- Białka - 6.6 g
- Tłuszcze - 4.2 g
- Węglowodany - 25.5 g
- Błonnik - 6.1 g