Zupa krem z dyni
Składniki
(na 4 porcje)
:
- Dynia (najlepiej Hokkaido) - 1 kg
- Ziemniaki - 2 szt (150g)
- Marchewka - 1 szt (45 g)
- Cebula(mała) - 1szt (90 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Bulion - 1 l
- Masło klarowane - pół łyżki (10 g)
- Mleczko kokosowe - 100 g
- Przyprawy: imbir mielony, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynie przekroić, usunąć nasiona i pokroić w kostkę;
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę;
- W garnku na maślę zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek;
- Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki i marchewkę;
- Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw;
- Zmiksować zupę blenderem na krem, dodając przyprawy i mleczko kokosowe.
Wartości odżywcze
(w 1 porcji)
- Energia - 174 kcal
- Białka - 4.2 g
- Tłuszcze - 7.4 g
- Węglowodany - 26.6 g
- Błonnik - 3.2 g